Lied van ijs en vuur deel 1: Het spel der Tronen

9

Spannend

9.0/10

Karakters

9.5/10

Diepgang

9.5/10

Fantasy-Waarde

8.0/10

Positief:

  • Veel verhaallijnen
  • Continu Hoog Tempo
  • Veelzijdig
  • Spannend

Negatief:

  • Nog niet veel Fantasy elementen

Het spel der tronen is het eerste deel van de fantasy serie Het lied van IJs en Vuur die in totaal uit 8 delen zal bestaan. George RR Martin begint meteen stevig met het eerste deel. Het boek bevat circa 800 pagina’s en houdt van begin tot het einde een stevig tempo. Dit is voornamelijk te danken aan het grote aantal verhaallijnen dat door elkaar loopt. De basis van deze verhaallijnen is de familie Stark uit Winterfell. De winter komt eraan en de Starks komen hier op brute manier achter, wanneer Jon Arryn, de hand van koning Baratheon wordt vermoord..

Samenvatting Het spel der Tronen

De hand van de koning is dood. De koning, Eddard Stark zijn boezemvriend, besluit om na aanleiding van deze gebeurtenis een bezoekje te brengen aan de heer van Winterfell. Hij vraagt zijn vriend om de plaats van Jon Arryn aan te nemen en mee te gaan naar Kings’ Landing om daar de koning bij te staan het volk te leiden. Eddard, die door iedereen Ned wordt genoemd, besluit na lang twijfelen om met de koning mee te gaan. Hij wil zijn kinderen Sansa, Arya en Bran meenemen naar het hof. Zijn andere zoons Rickon en Robb zullen achterblijven bij hun moeder Catelyn in Winterfell. Voor de bastaard Jon wordt besloten dat deze zal moeten toetreden tot de Nacht wacht. De harde krijgers die het zuiden beschermen tegen het kwaad achter de muur.

De kinderen van Ned hebben kort daarvoor een groep met jonge wolven gevonden. De moeder van de jonge beestjes is gedood en ze besluiten ieder een pup te adopteren.

Helaas voor Ned is het niet mogelijk om al zijn kinderen mee te nemen: Bran valt onder zeer verdachte omstandigheden uit een toren na één van zijn vele klimpartijen en beland in een diep coma. Toch besluit Ned om af te reizen naar King’s Landing. Een keuze die hij later misschien duur zal komen te staan.

Weet Ned de vrede in het koninkrijk te bewaren? En weten zijn zoons Robb en Jon hun nieuwe taken goed uit te voeren? En waarom gebeuren al deze vreemde dingen bij de muur in het noorden? Lees het allemaal in dit zinderende eerste deel van het Spel der Tronen.

Recensie het Spel der Tronen

Zoals gezegd kent het Spel der Tronen zeer veel verhaallijnen. Naast de lijnen van Ned en zijn kinderen, zijn er ook verhaallijnen die zijn vrouw en de dwerg Tyrion Lannister volgen. Het boek is te complex en te veelzijdig om in een korte samenvatting te vatten, maar het is een absolute aanrader. Zowel voor degene die de serie al hebben gekeken, als voor degene die nog niks van Game of Thrones kennen. Het verhaal heeft een ongekende diepgang met zeer veelzijdige personages. Allemaal hebben zij hun eigen gedachtegangen en karakters en deze weet Martin als geen ander neer te zetten. Een absolute topper voor de échte fantasy fan en een absolute must-read! Bekijk het boek op Bol.com!

Deel 2 >>

Reacties gesloten