De Hongerspelen deel 1: De Hongerspelen

7.5

Spannend

9.0/10

Karakters

7.0/10

Diepgang

7.0/10

Fantasy-Waarde

7.0/10

Positief:

  • Spannend
  • Zeer geloofwaardig
  • Ik-vorm

Negatief:

  • 1 Verhaallijn

Tegenwoordig zijn er op tv steeds meer spelshows te zien. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen nemen het tegen elkaar op voor wat voor prijs dan ook. Suzanne Collins, die zeer bekend was met tv, raakte door deze spelshows geïnspireerd om de Hongerspelen te schrijven. Naast de spelshows zorgde ook haar interesse in mythologie een grote rol. Het verhaal van Theseus in het labyrint heeft duidelijk een connectie met de hongerspelen boeken. De boeken van Collins worden geschreven vanuit het oogpunt van Katniss Everdeen, die in district 12 woont. Een sterke jonge vrouw, die kan zorgen voor dé grootste revolutie sinds de verwoesting van disctrict 13..

Samenvatting Hongerspelen deel 1

In het eerste boek van de hongerspelen leren we Katniss kennen. Ze woont in district 12, waar veel steenkool wordt gewonnen. Katniss is hier maar weinig mee bezig, haar grootste hobbie is om de wouden in te trekken en te jagen met haar pijl en boog. Ze woont in een arme familie die alles moet doen om dagelijks weer wat brood op de plank te hebben. Het komt helaas dikwijls voor dat er totaal geen eten is en de familie is dan overgeleverd aan de gulle giften, zoals die van de bakkerszoon Peeta Melark. Katniss is geen enigs kind, ze heeft een klein zusje; Primrose. Primrose en Katniss hebben een groot leeftijdsverschil en dus voel Katniss zich als een moeder voor haar zusje.

De dag van de selectie voor de Hongerspelen is in aantocht. Uit elk district zullen er weer 2 jongeren onder de 18 worden uitgekozen om te strijden tijdens de Hongerspelen. Dit evenement wordt georganiseerd om het volk zoet te houden en de districten zich te herinneren aan de opstand in district 13. Wanneer iedereen uit district 12 zich positioneert op het plein voor de loting, worden de loten getrokken. Peeta Melark, de bakkerszoon wordt gekozen. Als tweede wordt Primrose gekozen. Katniss is zeer emotioneel en boos en, om haar jonge zusje te helpen, besluit ze om in plaats van haar deel te nemen aan de hongerspelen.

Een training volgt en Katniss en Peeta worden klaargestoomd om tegen de andere koppels te strijden om in leven te blijven. Zal het Katniss lukken om overeind te blijven in al het geweld? Lees het boek de Hongerspelen deel 1: De Hongerspelen.

Recensie de Hongerspelen deel 1

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voordat ik de boeken las, de films al had gezien. Ik doe dit niet vaak omdat mijn interesse voornamelijk uitgaat naar de diepgang van de boeken. Deze serie was echter nog niet onder mijn aandacht voordat de films uitkwamen. Het boek kent, in tegenstelling tot de film, een vrij grote diepgang. De vriendschappen die Katniss opbouwt of heeft worden zeer goed beschreven en ook het leven tijdens de hongerspelen wordt beleefd alsof je er zelf aan deelneemt. Collins heeft een goede keuze gemaakt door te kiezen voor het schrijven in de ik-vorm. In deze fantasy-sci-fi setting zou het waarschijnlijk lastig om jezelf in te lezen wanneer dit niet het geval was. Het boek en de strijd leeft, je raakt volledig in het verhaal gezogen dat vrijwel continu spannend is. Bekijk het boek op Bol.com!

Deel 2 >>

Reacties gesloten