Shannara deel 1: Het zwaard van Shannara

Shannara deel 1: Het zwaard van Shannara

8.8

Spannend

8.0/10

Karakters

9.0/10

Diepgang

9.0/10

Fantasy-Waarde

9.0/10

Positief:

  • Echte ouderwetse fantasy
  • Veel diepgang
  • Mooi woordgebruik

Negatief:

  • Veel weg van Tolkien
  • Minder origineel

Het eerste deel van Shannara heet het Zwaard van Shannara en het zou dé grote doorbraak van Terry Brooks betekenen. Het boek verscheen in 1978 voor het eerst in Nederland en werd door Fantasy kenners ontzettend gewaardeerd. In deze tijd stond de Fantasy zoals we die nu kennen nog aan het begin van doorbreken en dit is duidelijk terug te zien in de verhaallijn van Het zwaard van Shannara

Shannara deel 1 samenvatting

Het zwaard van Shannara draait voornamelijk om Shae, Shae is een bijzonder creatuur dat het beste kan worden beschreven als half elf en half mens. Shae woont in het Lommerdal en heeft een fijn leven dat rustig voortkabbelt. Alles verandert als de machtige Allanon zich vertoond in het Lommerdal. Hij verteld Shae over verre oorden waar oorlogen woeden en waar het kwaad steeds meer macht begint te krijgen. De donkere heerser is alleen te bestrijden met het grote Zwaard van Shannara die ooit heeft toebehoord aan de grote elfenkoningin Jerle Shannara. De enige die dit zwaard kan hanteren en dus het rijk kan redden is de afstammeling van Jerle. Dit is dan ook precies de reden waarom Allanon Shae om hulp vraagt..

Shannara deel 1 recensie

De samenvatting van Het zwaard van Shannara laat al zien dat Terry Brooks veel inspiratie heeft gehaald uit de verhalen van JRR Tolkien. Hij zet een zelfde situatieschets neer als Tolkien doet in zijn boeken. Zoals gezegd is Het zwaard van Shannara een boek dat is uitgekomen in de tijd dat Fantasy nog volop in ontwikkeling was. Daarom is het niet vreemd dat Terry Brooks zijn boeken schreef en hierin veel elementen terug liet komen die we zo goed bij Tolkien herkennen. Het Zwaard van Shannara is, na het lezen van In de Ban van de Ring, misschien niet het meest vernieuwende verhaal, maar toch weet Terry Brooks een ontzettend mooi beschreven wereld tot leven te wekken en de personages de juiste lading mee te geven. Dit, in combinatie met een woordgebruik waar een echte fantasyfan van zal smullen, is genoeg reden om dit boek absoluut te gaan lezen. Bekijk het boek op Bol.com!

Deel 2 >>

Reacties gesloten